Alla inlägg den 3 augusti 2008

Av Torbjörn - 3 augusti 2008 15:33

Barack Obama talade nyligen inför en folkmassa på 200 000 människor i Berlin, där han uppmanade europeérna att sända mer trupper till Afghanistan. När USA har inrättat 13 baser i 9 länder i regionen och uppemot 60000 soldater bevakar rutterna för oljeledningar, behöver man självklart hjälp för att bekämpa talibanernas motstånd mot ockupationen.


Tittar man på Afghanistans historia finner man en blodig utveckling med en mängd utlänningar som slogs för kontrollen. Det är först 1978 som Afghanistan under PDPA introducerade en socialistisk liberal republik. Då genomfördes också impopulära reformer såsom kvinnlig rösträtt, jordreformer, förbud mot burqa och arrangerade äktenskap. USA valde att bekämpa det här sattyget genom att finansiera mujahedins som ville införa sharia lagarna på nytt. Detta var innan Sovjetunionens invasion av landet. Filmen Charlie Wilsons War med Tom Hanks i huvudrollen vill gärna få oss att tro att jänkarna stöttade mujahedin efter ryssarnas invasion, vilket är helt fel. Stödet man gav mujahedins var så omfattande att dessa heliga krigare lyckades inte bara köra ut ryssarna 1989 utan även vinna inbördeskriget mot den folkligt stödda regimen. Man införde ånyo ett civilt fängelse för kvinnor med burqa och stenande till döds vid offer för väldtäkt. Resten kan ni nog ganska bra vid det här laget USA lyckades skapa sin egen framtida fiende, likt Israel har gjort med Hamas.


Hur ser det ut i Afghanistan idag? För att citera landets president Hamid Karzai "Trafikstockningar är ett tecken på välstånd och det här har min regering lyckats åstadkomma." Det är väl snarare så att det är ett tecken på dåliga vägar och bristande infrastruktur, men man får väl glädjas över det lilla. 1300-8000 civilia dödades vid invasionen i Afghanistan, inte så konstigt när amerikanerna tyckte att de två talibaner som bevistade ett bröllop var ett lämpligt mål och de 52 andra civila varav 24 barn var godtagbart som collateral damage.Regionala kommendanter styr landet tillsammans med talibanerna i andra delar av landsbygden. De drar sig inte för att kidnappa kvinnor och barn för att sedan begära ut lösensumma för dom. "Det var säkrare att färdas på vägarna under talibanerna" konstaterar civila afghaner. Kvinnor vågar inte röra sig utanför hemmets sfär och lider ofta av en skelettsjukdom för att de inte får tillräckligt med solljus. Hamid Karzai som är USA´s springpojke kontrollerar endast Kabul, om han har tur.


Afghanistan var ett lämpligt mål för att kontrollera oljan i den kaspiska regionen. En pipeline genom landet var det enda tänkbara för amerikanerna med tanke på att Iran eller Ryssland var helt otänkbara. Den här linjen förespråkades av Douglas Feith, John Bolton och Paul Wolfowitz. Den förstnämnda har betecknats som "den dummaste jävla idioten i hela världen" av Tommy Franks ÖB i Afghanistan och Irak. John Bolton representerar USA i FN(vilka han hatar) och Wolfowitz är president i världsbanken. Dessa personer har skissat upp planen på agressiv amerikanska imperialism för att säkra upp intressen vitala för landets säkerhet. Idéer som skisserades för Bush den äldre men som då ansågs extrema och slängdes i papperskorgen. Vad som krävdes var två skyskrapor mindre i New York sen var inga förslag längre för radikala och det afghanska folket upplever År noll med allt vad det innebär.


Jag kan avslutningsvis uppmana alla att skaffa sig John Pilgers bok Friheten får vänta, låna den, köp den eller stjäl den bara ni läser den.


Presentation

Omröstning

Vem är den sämsta amerikanska presidenten någonsin?
 Geroge W. Bush
 Bill Clinton
 George H.W Bush
 Ronald Reagan
 Jimmy Carter
 Gerald Ford
 Richard Nixon
 Lyndon B. Johnson
 John F. Kennedy
 Dwight D. Eisenhower
 Harry S. Truman

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards