Alla inlägg den 28 juli 2008

Av Torbjörn - 28 juli 2008 18:34

John Pilger en fantastisk författare och en synnerligen modig man har konfronterat den sydafrikanska regimen med sin text Apartheid har inte dött. Vad han menar är att en rasmässig apartheid har ersatts av en ekonomisk apartheid, vilket vållar en större del av befolkningen fattigdom som är av en extremare art än under apartheid.


Sydafrikas motto är diverse people unite; vackra ord för en genomkorrupt regim. Den ekonomiska segregationen gör knappast att sydafrikas mångfald blommar ut under vilken vacker paroll som helst. Helt nyligen var det våldsamma demonstrationer i Johannesburg vilket involverade 30000 människor, vilket är positivt. Sydafrikanerna har en enorm förmåga att bekämpa orättvisor vilket inte minst historien visar prov på. Thabo Mbeki lär stolt ha proklamerat "Kalla mig bara thatcherist", precis som det skulle vara något positivt. ANC:s frihetsproklamation löd "Vi, Sydafrikas folk, förklarar att vårt land tillhör alla och att hela vårt folk skall dela dess rikedom." Jag har lite svårt att få ihop Mbeki ord med frihetsproklamationen, har inte ni det? Inga jordreformer har genomförts och gruvindiustrin har inte nationaliserats.


Sedan 1995 visar alla indikatorer på fattigdom och arbetslöshet att de ökar. Fler människor blir avhysta från sin mark varje år än under aprtheidtiden, allt för att ge plats åt pråliga shoppingmalls för att höjavärdet på det befintliga bostadsområdet. Sydafrika är ett ekonomiskt mirakel och ligger på 70:e plats i världen i BNP/capita vilket är bättre än exempelvis Bulgarien(medlem av EU). Detta sker med hjälp av en hänsynslös nyliberal politik där det gäller att skära i statsfinanserna. Nyligen byggdes en ny skola i de fattigare områdena av landet där 4 lärare anställdes med ett klassrum utan bänkar. Samtidigt lyftar diamantföretagen ut miljardbelopp ur landet som De Beers och Oppenheimer, vilket rimligen borde tillfalla landets befolkning.


Vapen köps en masse och upprustning sker med krav på motprestationer något som britterna gärna ignorerar. När de ANC "vann" kampen mot apartheid gjordes en deal att ni kan få en röst för en människa men då får ni ge fan i ekonomin. Detta har gjort att Sydafrika hamnat helt i händerna på IMF, Världbanken och WTO giriga händer. Det anmärkningsvärda är att ANC är än mer nyliberalt inriktade än dessa diktatoriska institutioner.


Nej Sydafrika behöver mer Ubuntu ungamntu ngabanye abantu, vilket är xhosa och betyder människor blir människor genom andra människor. Detta kallade Steve Biko autentisk svart gemenskap. Det är en stark form av social välfärd där folket bryr sig om varandra även om man inte har så mycket. Lite solidaritet och genuin socialism har aldrig skadat någon.



Presentation

Omröstning

Vem är den sämsta amerikanska presidenten någonsin?
 Geroge W. Bush
 Bill Clinton
 George H.W Bush
 Ronald Reagan
 Jimmy Carter
 Gerald Ford
 Richard Nixon
 Lyndon B. Johnson
 John F. Kennedy
 Dwight D. Eisenhower
 Harry S. Truman

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2008 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards